V Bratislave sa uskutoční predpremiéra snímky 35 mesiacov s Natálkou

10.12.2012 Bratislava

Bratislava 10. decembra (TASR) - Predpremiéra filmu 35 mesiacov s Natálkou sa uskutoční dnes v bratislavskom Kine Lumiére. Tretí film Fedora Gála a Martina Hanzlíčka odhaľuje osudy obete brutálneho útoku neonacistov. TASR informoval Laco Oravec, programový riaditeľ Nadácie Milana Šimečku.

Sociológ Fedor Gál a režisér Martin Hanzlíček sa po predošlých dvoch spoločných projektoch Krátka dlhá cesta a Dobré ráno, Slovensko pustili pred troma rokmi do ďalšej spolupráce. Po témach z dávnejšej i novšej histórie ich tentoraz nenechali chladnými aktuálne udalosti.

V noci z 18. na 19. apríla 2009 sa odohral jeden z najohavnejších prípadov extrémistického násilia v Českej republike. Natálka nemala ešte ani dva roky, keď jednej noci na posteľ, v ktorej spala, vletela zápalná fľaša. Osemdesiat percent spáleného tela, mesiace v kóme a umelom spánku, desiatky ťažkých operácií. Úmyselný a vopred pripravený útok z rasových motívov a čírej nenávisti prežila. V októbri 2010 boli štyria mladí neonacisti za svoj krutý čin odsúdení. Spolu dostali 86 rokov väzenia.

Fedor Gál a Martin Hanzlíček sledovali takmer tri roky od osudnej noci život Natálky a jej rodiny, príbehy ľudí v ich okolí i dianie v českej spoločnosti. Film 35 mesiacov s Natálkou nakrútili s podporou Českej televízie. Spolu s ním vznikal aj cyklus profilov o nepoddajných ľuďoch Příběhy pro Natálku, ktorý vysiela ČT od októbra tohto roku. Jednotlivé časti seriálu tvorcovia, okrem iných, venovali napríklad Hedvige Malinovej, Rudovi Dzurkovi, Gerte Vrbovej či Egonovi Gálovi.

Predpremiérová projekcia filmu 35 mesiacov s Natálkou sa koná o 20.00 h za osobnej účasti tvorcov. Podujatie organizuje pri príležitosti Medzinárodného dňa ľudských práv Nadácia Milana Šimečku v spolupráci s ČT a Kinom Lumiére.
 

Vyberte región